DEMOKRATITANKER

Case: Grønn og digital transformasjon for opplevelsesindustrien

lederutvikling nettverksutvikling systemlæring Apr 09, 2024

Vi er et nordisk bedriftsnettverk som kobler mennesker, muligheter og makt til bærekraftig transformasjon av små og store reiselivs- og opplevelsesbedrifter. Dette gjør vi gjennom å tilby skreddersydde, regionale lærings- og innovasjonsprosesser for små og store bedrifter i digitale tilbud, tilgjengelig for alle. For å oppnå kapasitetsbygging og posisjonere Norden, må vi komme sammen, lære raskt gjennom deling av kritisk kunnskap, felles refleksjon og erfaringsdeling. Slik forstår vi raskere hva som er i ferd med å gro frem av muligheter og risiko, og kan posisjonere oss godt gjennom smart spesialisering av delte ressurser og redusert risiko gjennom sammenhengende og attraktive verdikjeder sett fra kundens sin side. 

 

Hva var vårt bidrag? 

I prosessene arbeider bedriftene med å forsterke egen bærekraftige konkurransekraft gjennom strategisk fokusert forretningsutvikling som integrerer digitale teknologier og felles strategier for smart spesialisering i regionen og/ eller næringen.  

Vårt arbeid har utspring i erkjennelsen at vi må arbeide på nye måter for at nordiske regioner og bedrifter skal styrke sin: 

  • konkurransekraft gjennom digitalisering (lavere transaksjonskostnader)  
  • omstillingsevne gjennom effektiv nytte av nettverkseffekter (rask læring for forbedring). 

 

Tjenestene

Vi tilbyr helhetlige og strategisk fokusert produkt-og tjenesteinnovasjonsprosesser for digital transformasjon, med tilhørende strategisk forretningsmodelleringstjeneste for enkeltaktører og nettverket, som kobler din virksomhet til markedets behov basert på smart spesialisering. 

Gjennom å la aktørene selv ta del etter egen evne og motivasjon i et selvorganisert nettverksbasert økosystem, utvikler aktørene felles forståelse, nye nettverk, og tar i bruk framtidsretta innovasjonsressurser i strategisk fokuserte og samskapende innovasjons-, lærings- og utviklingsprosesser etter egen innsikt, vilje og kapasitet. 

Prosessene er understøttet av kontinuerlig læring. Individer, organisasjoner og samfunn bruker det integrerte læringsstøtteverktøy som gir individer sanntids læringsstøtte, monitorer prosessen, og generer systemkunnskap for kontinuerlig forbedring av kritiske ressurser for tilknyttede organisasjoner og innovasjonsøkosystemer. 

Felles metoder, verktøy og sertifiserte, forskningsstøttende og fasiliterte innovasjonsprosesser skaper akselererende kapasitet for aktørene til enkelt å koble seg til stadig nye utviklingsprosesser. 

 

Tillitsbygging er vår konkurransefordel

Vi skaper tillit mellom aktører som er ukjente for hverandre, og som må skape tillit sammen for å løse komplekse problemstillinger.  Vi gir dere enkle metoder og prosesser som gir kapasitet til å arbeide med komplekse tema sammen, og få resultater gjennom at tillit skapes, utvikles og utvides integrert i prosessene. 

Bruksområder så langt 

Tjenestene er testet ut helt og delvis i parallelle og semi-koblede økosystemtjenester for: 

  • vårt eget svensk-norske konsulentfellesskap, og tilknyttede globale Genuine Contact fagfellesskap som har utviklet delene og bidratt til å kvalitetsikre helheten av tjenestene i Aurora Playground.  
  • et skyssnettverk av distriktsdrosjer i Romsdal som gjennom en felles lærings- og innovasjonsprosess ønsket å skape bedre bærekraft i skyssnæringen (drosjer og skyssbåt) gjennom nye tjenester basert på lokale fortrinn, som vil kunne guide og finansiere den grønne og digitale transformasjonen av næringen som er nødvendig for økt konkurransekraft og helhetlig bærekraft.   
  • et nasjonalt opplæringsnettverk for kvalifikasjonsbedrifter som arbeider med kvalifisering av ungdom i utenforskap til de nye jobbene i næringene som vokser frem,
  • et nasjonalt plattformkonseptselskap som arbeider med nye måter å koble den reisende til lokale opplevelser før, under og etter reisen gjennom digitale karttvillingstjenester
  • et nasjonalt nettverk av kreative bedrifter som har storytellerkompetanse for å formidle lokale attraksjoner gjennom ulike digitale media, på nye fysiske, hybride og digitale flater som f.eks plattformer. 
  • et nasjonalt plattformkonseptselskap som arbeider med nye måter å drive systematisk lærings- og forbedringsarbeid i koblede økosystemer. Dette skjer gjennom systematisk registrering av innsikt på individnivå, og deling som systeminnsikt i digitale tjenester som tillater deltakerne i prosjekter å forstå behovene knyttet til muligheter og risiko som er i ferd med å vokse frem.  
  • Kobling av norske høyskoler og forskningsmiljøer til et nytt forsknings- og utviklingsprosjekt mellom et privat plattformselskap og smart city nettverket av norske kommuner for å utvikle AI-generet innsikt som forbedrer offentlige beslutningsprosesser basert på behandling av store mengder innbyggermedvirkningsdata.  

 

Konkrete erfaringer

Konseptet er testet ut i et plattformkonsept for digitale karttjenester som binder sammen reiselivs- og opplevelsesnæringene på nye måter, og gir de reisende tilgang til lokale spesialisteter før, under og etter reisen gjennom digitale, hybride og fysiske tjenester på plass levert gjennom denne plattformen. 

Næringen er her forstått som alle som produserer opplevelser som en verdiskapende tjeneste, i form av tradisjonelle fysiske tjenester, og i økende grad hybride og heldigitale opplevelser levert på plass eller heldigitalt.

Alle virksomheter, fra mikrovirksomheter for naturguider til store hoteller og reiseselskaper - og alt i mellom - som tilbyr tjenester eller produkter som på attraktive måter tilbyr en digital eller fysisk besøkende:

  • plasser å sove
  • matopplevelse, måltid eller prosesser rundt måltider
  • noe kjekt å gjøre, se, oppleve, ta del i, skape
  • reise mellom steder
  • treffe trivelig og gjestfrie representanter fra lokalbefolkningen rundt felles interesser

Arbeidet fortsetter i form av åpne lederskapsnettverk for ledere av små og mellomstore virksomheter som ønsker grønn og digital transformasjon av sine bedrifter innenfor konseptets målgrupper. 

Skrevet av Ann-Heidi Paulsen Orvik. Alle rettigheter eies av Demokratitanken AS og er beskyttet av Åndsverkloven. 

 

Abonner på vår blogg!

Når vi publiserer våre siste erfaringer, casestudier og refleksjoner er du av de første til å få dem. Du mottar de så lenge du vil, og kan enkelt avslutte abonnementet når du vil

Vi hater SPAM. Vi vil aldri selge dine opplysninger!