DEMOKRATITANKER

Hva er Aurora Playground prosesser?

lederutvikling nettverksutvikling systemlæring Apr 08, 2024

Aurora Playground er en skreddersydd designdreven innovasjonsprosess. Den består av flere koblete prosesser, og inkluderer både innsiktsarbeid og testing. Vår tilnærming kompletterer, forsterker og realiserer eksisterende initiativ og planer, og vil bidra til å utvikle nye prosjekter, samt bygge kapasitet med basis i lokale ressurser og forståelse av kartlagt mulighetsrom i samspill med eksterne krefter, på lokalsamfunnets premisser. Prosessen og resultatene vil guide dere i hvordan effektivt løse innovasjonsutfordringene i deres fellesskap med konkrete og ressurssatte tiltak. 

Våre prosesser i Aurora Playground er åpne, transparente og engasjerende slik at de som blir berørte av endringen er inkluderte i innovasjonsprosessen. Ved å få ulike typer interessentgrupper til å delta i prosessen, opplyses problemstillingene slik at mulige konflikter og bærekraftseffekter avsløres gjennom tidlig utforskning av påregnelige effekter for individer, organisasjoner og samfunn ved realisering av planene. 

Aurora Playground fremmer helhetlig systemtenking. Dette muliggjør suksess når et fellesskap ønsker å realisere identifiserte, ennå ikke forankrede eller ressurssatte muligheter i komplekse samfunnsendringsprosesser, der mange organisasjoner er avhengige av samarbeid for å lykkes med strategisk fokusert utvikling sammen (fra nå kalt koblede økosystemer).  Vår prosess bygger i sin helhet på DOGA : Nasjonalt veikart for smarte og bærekraftige byer og lokalsamfunn, og kommunens visjon og verdier.

Ved å anvende en felles innovasjonstilnærming, utvikles et felles fundament for et effektivt økosystem som enkelt kan samskape i stadig nye prosesser, der enkle verktøy og prosesser muliggjør deltakelse, samskaping og suksess ved at tillit skapes, utvikles og vedlikeholdes i koblede og kapasitetsbyggende lærings- og innovasjonsprosesser.   

Metodikken sikrer kobling av lokale, regionale og globale innovasjonsøkosystemer på forpliktende måter. Gjennom dette klarer organisasjonen å jobbe strategisk fokusert med komplekse problemstillinger og sammenhenger som ingen har en samlet forståelse av eller kan styre alene for å oppnå felles mål. 

Aurora Playground tar utgangspunkt i den enkeltes engasjement, styrker det og forenkler samskaping.  Tilnærminga vil støtte dere i å løse deres  innovasjonsutfordringer gjennom bred, spesialisert og forskningsstøttet tilnærming til utfordringene. 

Ved å designe og fasilitere helhetlige lærings- og utviklingsprosesser som integrerer verktøy fra ulike fagområder sikrer vi at kapasitetsbygging i individer, organisasjoner og samfunn bygges sammen og danner et solid grunnlag for strategisk fokusert endringsarbeid .  

 

Demokratisk medvirkning sikrer utvikling på lokalsamfunnets premisser

Aurora Playground tar utgangspunkt i den enkelte deltakers engasjement, og forsterker dette i en strategisk fokusert lærings- og innovasjonsprosess. I prosessen bygges kontinuerlig kapasitet basert på lokale behov og ressurser. En helhetlig fasilitering må derfor mobilisere og aktivt inkludere på tillitsskapende måter det komplekse og avhengige økosystemet organisasjonen må samvirke med.

I Aurora Playground skapes, utvikles og vedlikeholdes tillit til prosessen ved at hele prosessen er tilgjengelig fysisk og om ønskelig på digital plattform for deltakerdrevne samskapingsprosesser.  Her samles all informasjon, kommunikasjon, prosesser og resultater som engasjerer det lokale samfunnet og dets brede interessefellesskap på samme sted. Ideer deles og utkast til strategier og planer gjøres tilgjengelig for alle, slik at alle kan medvirke basert på egne interesser og ressurser. 

Den enkelte innbygger, organisasjon og næringsliv lokalt kan gjennom arenaen som utvikles være informerte og kommunisere målrettet rundt sine forventninger, og bidra med kunnskap, ressurser og nettverk så langt de selv vil. Slik får lokalsamfunnet  kjennskap til planer som potensielt forsterker, krysser eller motarbeider lokalsamfunnets interesser tidlig.

Benyttes en digital plattform, vil den digitale plattformen gir innsikt i sanntid. Vi kan følge hva innbyggerne er opptatt av, om informasjon er forstått, kommunikasjon må forbedres, målrettes bedre, forebygger konflikter og misforståelser, eller må suppleres med nye aktiviteter for å forsterke prosessen. Ved å skreddersy informasjon og kommunikasjon, forsterkes gjennomføringen av den samskapende prosessen basert på hva innbyggerne faktisk er interesserte i å utvikle sammen, innsats kan prioriteres etter effekt.

På plattformen er alle aktiviteter og prosesser designet for å skape tillit til menneskene, prosessene og resultatene. Tillit fremmer tilhørighet og lojalitet til prosessen, og smører samarbeidsprosesser slik at store resultater kan skapes fort gjennom effektiv deling og tillitskapende ledere som våger og vil lede fellesskapet til å realisere store mål sammen.

 

Integrerte verktøy for næringsklynger, økosystem og individlæring 

For langsiktig og bærekraftig utvikling må alle steg i prosessen synliggjøres - for innbyggere og organisasjonene som medvirker. Dette skaper forutsigbarhet, tillit og kapasitet for tilkobling til mennesker, prosesser og teknologier som strategisk fokusert samvirker og forsterker hverandre. For å få dette til, kreves systemer for kontinuerlig systemlæring på individ og organisasjonsnivå. 

Utvikling av næringsklynger rundt unike fortrinn er Norges og Europas hovedverktøy/metode for regional omstilling og vekst, basert på bla metoden Smart spesialisering. Verktøysettet som EUs kvalitetsikringssystem og kvalitetssertifiseringsordning for klyngeorganisasjoner består av kan være et utmerket og svært praktisk verktøy for å vurdere kvalitet på ledelse/fasilitering av en regional omstillingsprosess. 

Vi anvender også et digitalt verktøy der hver deltaker loggfører sine ressurser og krav til resultater av prosessen (Aurora lærings- og innovasjonsstøtteverktøy).  Verktøyet forsterker egen innsikt og målrettede deltakelse i samskapingsprosessen basert på dimensjonene personressurserfellesressurser, felles rammer for innovasjonsprosessen, personresultater samt de sosiale, miljømessige og økomiske bærekraftsresultater for lokalsamfunnet som skapes. Basert på disse parametrene inviteres den enkelte til å reflektere kontinuerlig rundt egen deltakelse i aktiviteter, læringen som oppstår, og modning av de initiativer som den enkelte initierer eller tar del i med utgangspunkt i disse 5 dimensjonene. 

Gjennom de integrerte analyser på individ- og systemnivå vil individ og fasilitator kunne følge fremskritt, også de små som ellers lett glemmes for å optimalisere individuell læring, skreddersy kapasitetsbygging i økosystemet basert på “mange bekker små, gir en stor å”, og slik støtte såkorninitiativ på en systematisk måte fra start. 

Skrevet av Ann-Heidi Paulsen Orvik. Alle rettigheter eies av Demokratitanken AS og er beskyttet av Åndsverkloven. 

Abonner på vår blogg!

Når vi publiserer våre siste erfaringer, casestudier og refleksjoner er du av de første til å få dem. Du mottar de så lenge du vil, og kan enkelt avslutte abonnementet når du vil

Vi hater SPAM. Vi vil aldri selge dine opplysninger!