DEMOKRATITANKER

Opprinnelsen til nettverket Skyss Romsdal

Apr 09, 2024

Demokratitanken AS leverte tjenesten “Arctic Playground” for første gang som helhetlige fasilitering tjenester for “Skyssnettverket Romsdal”. Dette skyssnettverket kobler sammen 11 by- og distriktsdrosjesentraler i Romsdal samt et skyssbåtrederi. 

Dette bedriftsnettverket kom i stand basert på invitasjon fra Molde Taxi AS til omkringliggende drosjesentraler i Romsdal høsten 2021. På dette samarbeidsmøtet møtte alle sentralene i Romsdal, og alle var enige om å samarbeide mer for å klare utfordringene bransjen står ovenfor mht bærekraft, digitalisering, omdømme-, rekrutterings- og kompetansemangel.

Bedriftene ønsket å utvikle et sterkt kollegialt fellesskap som kan hjelpe hverandre med materiell og mannskap i kriser, om sommeren med cruise- og turisttrafikk kombinert med nedstenging av offentlige transportbehov til skoler, barnehager, eldresenter og sykehus. 

På møtet var daglig leder av Demokratitanken As i egenskap av styreleder for drosjeselskapet i Midsund. Hun tilbydde seg å hjelpe nettverket i gang gjennom en strategisk fokusert forprosjektperiode for å samskape felles hensikt, mål, strategier og strukturer for samarbeidet, der prosessen ble estimert å ta inntil et år.

Som metode ville hun teste ut elementer fra vårt konsept under utvikling “Arctic Playground”. Arbeidet ville gjøres gratis fra hennes side om denne metodikken ble brukt, mens bedriftene måtte dekke egne tidskostnader for involverte ansatte og deres utlegg for å delta i prosessen selv. 

Partene gjennomførte en utforskende forprosjektperiode, som resulterte i en forprosjektrapport, en samarbeidsavtale om bedriftsnettverk mellom 12 bedrifter, samt en formell søknad til Innovasjon Norge om å danne bedriftsnettverk for skyssnæringen i Romsdal over en prosjektperiode på 3 år. 

Søknaden ble godkjent av Innovasjon Norge, og prosjektet støttes med inntil kr 750 000 i tilskudd per år fra Innovasjon Norge. Deltakende bedrifter har forpliktet seg til å bidra med tilsvarende kapital i form av egeninnsats i timer i utviklingsaktiviteter hvert av årene, samt de har betalt en årsavgift per løyvehaver til fasilitatororganisasjonen Demokratitanken AS.

Arbeidet startet formelt opp fra 1.12.2022 og gikk frem til 31.11.2023 med fasiliterte tjenester fra Demokratitanken AS. På denne tiden fikk nettverket fram en rikholdig prosjektportefølje som de skulle utvikle videre i egenregi i år 2 og 3 av prosjektperioden, der fasilitering vil skje i egenregi av Molde Taxi AS.

Skrevet av Ann-Heidi Paulsen Orvik. Alle rettigheter eies av Demokratitanken AS og er beskyttet av Åndsverkloven. 

Abonner på vår blogg!

Når vi publiserer våre siste erfaringer, casestudier og refleksjoner er du av de første til å få dem. Du mottar de så lenge du vil, og kan enkelt avslutte abonnementet når du vil

Vi hater SPAM. Vi vil aldri selge dine opplysninger!