DEMOKRATITANKER

Er det mulig å utvikling en helhetlig og digital plattform for unge i utenforskap?

Apr 08, 2024
Å kvalifisere ungdom til innenforskap

Vi lever i en kompleks verden der endring skjer kontinuerlig. Endring skjer uten sentral samordning og kvalitetssikring som søger for at helheten fungerer, men mer i rykk og steg på svært mange ulike fagområder som en ikke aner om eller når de vil forenes. Skal vi sikre bærekraftig utvikling økonomisk, miljømessig og sosialt har vi ikke tid til at kunnskapsbyggingsprosesser og nødvendig omstilling tar unødvendig tid. 

Den kunnskapen jeg har tatt i bruk i utviklingen av HumanDEI konseptet er ervervet gjennom et langt arbeidsliv i privat og offentlig virke. Særlig kombinasjonen av lang erfaring fra offentlig administrasjon og ledelse, arbeid med ungdom, kvalifisering av innvandrere, samarbeid med frivillige, prosessdesign og -ledelse av samskapende innovasjon, der innsikt i nye muliggjørende teknologier integreres i forretningsmodellering er sjelden. 

 

Mitt håp er at min deling av innsikt kan gjøre veien enklere for andre som står i en tilsvarende utfordring. Gjennom bevist design av samskapende innovasjonsprosesser og bruk av tilpassede verktøy oppnås større treffsikkerhet i konseptutvikling, gjennom at arbeidet har stor legitimitet hos brukerne gjennom deres medvirkning i utviklingsprosessen og dermed sikrere implementeringsstrategier for vellykket bruk i tråd med prosjektenes målsettinger. 

Et annet mål er og å gjøre teoriene rundt god samfunnsutvikling med mennesket i sentrum mer tilgjengelig for hvermannsen, men håp om aktiv debatt på styrerom, hos overordna myndigheter og organisasjoner til hvilke samfunn er det vi ønskerå skape. I konseptutvikling som i alt annet fremmes det som du har fokus på.

Mitt ønske er å ha mennesket i sentrum for konseptutviklingen Human DEI, der teknologi og veiledningsmetodikken er integrert med mål å fremme det enkelte mennesket største potensiale i møte med sitt samfunn.  Det helhetlige designet bak plattformløsningen med de ulike konseptene integrert, er fra min side utviklet for å være en flersidig og helhetlig digital plattform som samler alle aktørene som er avhengige av hverandre i regionale økosystemer. 

Den helhetlige digitale plattformen kobler mennesker, muligheter og midler sammen for utvikling av mer sosialt, miljømessig og økonomisk bærekraftige individer, organisasjoner og samfunn i fungerende regionale økosystem. 

 

Faglig forankring

Samfunnsplanlegging og samskapende innovasjonsprosesser mellom privat og offentlig virksomhet var basis for min master avlagt i 2020. Her har jeg særlig arbeidet med kompetanseutvikling i regionale økosystem, og sett på effekten digitalisering har på demokratisk tillit og bærekraft. Særlig har problemstillinger rundt kapasitetsøkning og bærekraftig omstilling i regionalt koblede og avhengige økosystem opptatt meg. 

Norge er geografisk utfordrende med store reiseavstander og -kostnader. Vi har en sterk sentralisering av folk og kritisk viktig kunnskap til sentrum og store fagmiljø. Distriktene og marginale grupper i samfunnet utfordres i stadig større grad av mangel på tilgang til kritisk viktig kompetanse. Plattformtjenester har potensiale til å koble sammen kapasitetsbyggende kunnskaps- og læringsnettverk i sammenkoblede prosesser for alle individer, grupper/ team, organisajsoner, nettverk og samfunn, også marginaliserte og fragmenterte interessegrupper.  

De faglige tilnærminger og forutsetninger for plattformtjenesten er slik solid forankret i nyere kunnskap og tilråding til praksis mht styringsprinsipper for bærekraft.Tilnærmingen henter sitt tankegods fra fagtradisjoner innen empowerment, sosial kapasitetsbygging i grupper (bla Popper, Friedmann, Roar Amdam mfl), sosial kapitalbygging gjennom styrking av sosiale felt (Robert Putnam «Bowling Alone» mfl) og kunnskapsbygging i systemer for å bygge tilhørighet (Raangma mfl). I

ntegrert i dette har jeg utviklet prosessdesign og -ledelseskompetansen gjennom å integrere utviklingsverktøy for en strukturert utvikling av plattformfunksjonalitet (Boundaryless sine verktøy), tilpasset økosystemers særlige behov og ulike forretningsmodeller. Design thinking og helhetlig systemtenking står sentralt som metoder i mine samskapende gruppe- og innovasjonsprosesser. 

I kjernen av alt utviklingsarbeid står mennesket! Mennesker er verdifulle slik de er, og endring er konstant til stede i et menneskes liv og må leves med. Vi står i økende grad i ulike komplekse endrings- og omstillingsprosesser som medfører sorg- og tapsreaksjoner, i eget liv, familie, organisasjoner og samfunn. Mennesker i prosessers sorg og tapsreaksjoner må derfor håndteres som del av prosessene.  

Jeg er sertifisert, designer og er prosessleder av samskapende gruppeprosesser online og i fysiske grupper basert på metoder og verktøy utviklet siste 20 år i et globalt nettverk av prosessledere (Genuine Contact programmet). Alle metoder og elementer er forankret i anerkjent forskning og praksis om mobiliserende gruppeprosesser for styrking av individer og organisasjoner gjennom selvledet aktivitet, som steg for steg fører til kapasitetsbygging for endring i individer og deres tilknyttede økosystem.

Programmet bygger på mye av det samme tankegodset og mange av de samme forskere og teorier som masterutdanningen inne mobiliserende individ-, organisasjons- og samfunnsutvikling. Elementene i foreslått sosialt operativsystem kommer fra Genuine Contact programmet. Som Co-owner i denne organisasjonen har jeg anledning til å dele programmet til stadig nye systemer, under forutsetning av at helheten ivaretas. 

Gjennom å koble noe veldrevent, godt utprøvd og helhetlig til konseptet Human DEI sørger jeg for at løsningen har kapasitet og kvalitet fra start til å virke som digital løsning. Dette sikrer tilstrekkelig kapasitet for kompetanseutvikling. Et større norsk/ svensk korps av sertifiserte kursholdere har kapasitet til å bistå i å bygge et inkluderende nytt sosialt operativsystem fra grunnen av som kvalifiserer unge til deltakelse i eget liv, familie, organisasjoner og lokalsamfunn.

 

Innovasjonskonsortiumet til NAV Human prosessen 

Jeg ble i 2021 invitert til å være del av et bredt sammensatt innovasjonskonsortium for å levere er forslag til den offentlige anbudsprosessen NAV Human. I arbeidet hadde vi som team ingen samlet teoretisk tilnærming, og fokus på hvordan våre ulike verdensbilder og antakelser rundt aktørbildet, løsningene og utfordringene var påvirket av våre egne kunnskapsstier og profesjonsutdannninger.

Gjennom møte mellom mange ulike fagtilnærminger, uten en felles faglig teoretisk og metodisk tilnærming fra start, og under sterkt tidspress endte vi med å levere tilbud som avviker fra min helhetlige tilnærming. Prosessen var likevel svært lærerik, og ga verdifulle innspill også til min læringsprosess som samtidig i prosessen prøvde ut “The Platform Designm Tool kit” som systemtilnærming for første gang.

Vår løsningstilbud ble ikke valgt. Jeg er likevel svært takknemlig for muligheten til å arbeide med et sterkt faglig konsortium med representantar fra selskapene: 

  • Podium AS (stor kvalifiserings- og arbeidsmarkedstiltaksarrangør), 
  • Jobloop AS (kvalifiseringsaktør med særlig kunnskap om bruk av gamification i kvalifisering fra utenforskap og erfaring fra tett arbeid med næringslivet for tidlig inkludering i ordinært arbeid), 
  • Seniordev/ Form (digitalt utviklingsbyrå),
  • Lifeplace AS (spesialist på inkludering av nyutdannede spesialister/ masternivå i første jobb),
  • Playwell As (gaming og gamification spesialist i kvalifiseringsarbeid), 
  • Demokratitanken AS (spesialist prosessdesign og prosessledelse offentlig privat samskapende innovasjonsprosesser, plattformdesign), 
  • Høgskolen i Innlandet (HINN), Fakultet for helse- og sosialvitenskap (HSV), Institutt for sosialvitenskap og veiledning, Veiledningsseksjonen. 

 

Mitt bidrag

Dette er historien bak mitt bidrag til oppdragsforståelse og konseptutvikling for Human DEI, særlig delene helhetlig konsept for digital plattformfunksjon. Mine bidrag er arbeidet frem gjennom systematisk analyse av hva NAV etterspør i sin innovative anskaffelse, gjennom bruk av internasjonalt velrenommerte analysemetoder og verktøy.

Basert på analyseresultatene er tolkningene satt sammen til et integrert konseptforslag som svarer ut NAVs konkurransegrunnlag på en innovativ måte, ved å forene de ulike spesialistkunnskaper representert i vårt innovasjonskonsortium. 

Nå viste historien etterhvert at vårt tilbud ikke ble vurdert som godt nok av NAV, uten at helheten av det som denne boken tar opp var synliggjort for dem. De tok avgjørelsen om hvilken løsning de gikk videre med basert på noen få siders konseptskisser, beskrivelse med maks 3000 ord, synliggjort kompetanse i team, samt pris.

Denne bloggen bygger et fundament for en framtidig bok, og er slik uavhengig av det videre forløp for den faktiske anskaffelsen. Historien om anskaffelsen tjener kun som et bakteppe for å forstå starten på komplisert samfunnsinnovasjon som er nødvendig for å bygge bærekraftige samfunn i møte med de komplekse utfordringer vi som samfunn møter fremover. De andre partnere i innovasjonskonsortiumet er derfor kun omtalt så langt dette er relevant for helheten av metodetilnærmingen. 

 

Refleksjoner rundt mine unike gaver i partnerskapet

Ingen større forretningskonsept dannes i dag gjennom en briljant hjerne som tenker ut alle sider og fag selv. Min erfaring er at ved å være åpen om hva jeg kan og nysgjerrig på hva andre kan, har jeg over td utviklet min spesialitet. Jeg kobler og leder mennesker, muligheter og virkemidler (People, Possibilities and Power) på stadig nye og innovative måter som gir merverdi langt utover hva vi ville fått til hver for oss.

Ferdigheten til å skape prosesser som fungerer gjennom å optimalisere hver enkelt sine gaver til merverdiskapende muligheter for alle involverte, er utviklet i rikt mon som del av lederstillingene jeg har hatt. I det offentlige der jeg innen kultur, ungdomsarbeid, samfunnsplanlegging- og kommunereformarbeid, flyktning- og integreringsarbeid, idrett og fysisk aktivitet mm arbeidet og ledet utviklingsprosjekter med frivillighet, ulike offentlige og private aktører.

I senere år som selvstendig konsulent og gründer selv, som forretningsmentor for gründere, og utviklings- og endringsagent i ulike organisasjoner og prosesser, lokalt, nasjonalt og globalt, online og onsite. 

 

Innvirkningen eget verdensbilde gir som bias i design for andre  

Det å være strategisk åpen, transparent og inviterende på hva du kan bidra med, å være i prosesser uten å være knyttet til definerte resultater, gjør deg tilgjengelig for hva som vokser frem når det beste fra alle involverte kobles med dine egne behov og ressurser.

Å være strategisk åpen, transparent og inviterende krever at du er bevisst på hvilke gaver du deler i form av kunnskap, åndsverkbidrag og legitimerende deltakelse i prosesser, og til hvilke vilkår slik at du rettferdig sikrer dine og andres interesser for verdiskaping av resultatene som skapes. 

Å ikke være knyttet til definerte resultater, betyr at du ikke kommer inn i arbeidet som advokat for tidligere praksis, eller kjempende for de løsninger du ønsker. Prosessen åpner for at du sammen med de andre deltakerne har fullmakt til å undersøke fritt sammenhengene mellom hensikten for prosjektet, og de mål og visjoner for resultater prosjektet skal skape.

Gjennom dette åpnes rom for at de samlede perspektiver og kunnskaper bidrar til tilstrekkelig forståelse av utfordringen, og sammenhengen mellom utfordringen og de resultater som skal skapes. Det kan gi innsikt som utfordrer problemstillingen, hensikten og visjonene for resultat slik at en oppnår faktisk bærekraftig endring i kompekse situasjoner, og ikke uintenderte sideeffekter og målforskyvinger.

Peter Blocks bok «Community – The Structures of Belonging» påvirker mitt verdensbilde sterkt. I denne boken sier han: "Hver gang vi samles blir en modell av fremtiden vi ønsker å skape." Møter er der transformasjon skapes, og møter må derfor designes og fasiliteres nøye for å ta ut deltakernes største potensiale gjennom deltakelse.

Ivrig deltakelse krever tillit, og alle deler av designet og fasiliteringen må derfor fremme, bevare og utvikle tillit for at resultater skal skapes effektivt. Samfunnet endres til det bedre gjennom å engasjere alle borgere, gjøre deres ressursene tilgjengelig for deling og utforskning, samt bidra til at den enkelte ser seg selv og andres bidrag som gaver når de samles i møter.

Jeg brenner for god samfunnsutvikling, der folk deltar aktivt som samfunnsborgere. Jeg er overbevist om at nye generasjoner må lære å se at deres deltakelse og personlige engasjement/lederskap former fremtiden.

Basert på min tro gir jeg mine ressurser som gaver til samfunnsutviklingen og bidrar til lokalsamfunnet ved å skape vekst av nye representanter som skal velges. Mitt engasjement er forankret i en følelse av at tiden renner ut for å gjøre verden trygg for alle basert på de økende klimaendringene.

Jeg har et spesielt hjerte for unge mennesker i utenforskap og deltar i mange tilfeller av forretningsmodellering. En stor trend over hele verden er å sette ny teknologi i bruk som muliggjør grønn og bærekraftig digital transformasjon av bedriftsnettverk, organisasjoner og samfunn.

Mange ekskluderte ungdommer har teknologikunnskapen og innsikten til å hjelpe oss med å transformere bærekraft, men vi må se og inkludere dem og deres gaver aktivt for å realisere potensialet.

Klimaendringene er allerede sterkt til stede og betyr allerede at mange liv, dyrearter, levebrød og samfunn er truet. Gjennom digitale medlemsmøter i World Climate School sine møter jeg jevnlig mennesker i Afrika, Asia og Nord-Amerika som ikke planlegger for klimaendringer. De lever tett på økte farer og tap av verdifulle ressurser som jeg bare kan prøve å forstå.

I mange kvalifiseringsprosjekter har jeg lært å vite hvordan unge mennesker med betydelige ressurser ikke er i stand til å dele gavene sine. Jeg har lært hvorfor spill/VR tiltrekker og tilbyr samfunn der de får den tilhørigheten de savner i deres fysiske liv.

Som lokalpolitiker, mor og bestemor mener jeg at vår fysiske verden må være det primære stedet hvor du blir anerkjent som menneske. Mennesker er verdifulle i seg selv og bør verdsettes for gavene som kontakt med dem gir dem, deg selv og andre i samfunnet der du bor.

Spill og digitale flater gir utvidede muligheter til å leve ut mer av deg selv. De kan ikke erstatte og bygge de overlappende sosiale feltene, nettverkene og relasjonene som gir deg som individ et trygt fundament og tilhørighet til det fysiske og geografiske skjebnefellesskapet du er en del av som et verdifullt menneske og samfunnsborger.

Egenskapene ungdom drømmer om å tilegne seg i den virtuelle verden, bør være egenskaper som vår fysiske verden og fellesskap tilbyr. Likeverdige borgere bygger trygge samfunn der alle kan oppleve tilhørighet og eierskap til den fysiske virkeligheten de er en del av. Hvis du er usynlig som en ressurs og gave i ditt fysiske liv, hvordan vil du kunne fungere og ta del i samfunnet som en likeverdig borger hvis de eneste som kjenner deg er tilgjengelig i den virtuelle verden? 

Å møtes til frivillig arbeid i den virtuelle verden gir lite mening og gir ikke effekter som større trivsel, sosialt lim gjennom tillit, og trygghet der du lever ditt fysiske liv. Empati og vilje til å forstå hverandres verdener krever øvelse og fungerer best når vi kjenner verden som en likeverdig arena hvor alle er like viktige, med rike gaver som gir økte muligheter når alle er inkludert.

Borgerne i vår fysiske verden er de som i størst grad kan sørge for at den enkelte er del av mange overlappende sosiale felt, som samlet gir inkludering, verdsetting og kvalifikasjoner til et rikt liv i verdiskapende samspill med andre.

Skrevet av Ann-Heidi Paulsen Orvik. Alle rettigheter eies av Demokratitanken AS og er beskyttet av Åndsverkloven. 

Abonner på vår blogg!

Når vi publiserer våre siste erfaringer, casestudier og refleksjoner er du av de første til å få dem. Du mottar de så lenge du vil, og kan enkelt avslutte abonnementet når du vil

Vi hater SPAM. Vi vil aldri selge dine opplysninger!