DEMOKRATITANKER

Trenger din virksomhet bærekraftig utvikling?

lederutvikling nettverksutvikling systemlæring Apr 08, 2024
Hva hender med kvalitetene vi verdsetter høyt om vi ikke endrer?

Hva er viktig for deg som leder, når du skal skape organisatorisk kapasitet til bærekraftig utvikling? Vi velger ofte utviklingstiltak vi kjenner oss igjen i, er trygge på vi vil mestre, og ønsker å stå for.

Vi ønsker å forsterke eget omdømme som leder, og tilpasser oss organisasjon forventninger og aksept av ledelse, basert på organisasjones tidligere erfaringer. Når kompleksiten øker, digitale løsninger utvikles i rasende fart, tilgjengelige teknologier er uendelige, og nye forretningsmodeller stadig utfordrer oss, gir våre tradisjonelle tilnærminger til leder- og organisasjonsutvikling oss store ulemper. Den framtiden vi skal styre bygger på andre forutsetninger enn det vi har ledet i fram til nå.   

I denne bloggen viser jeg deg hvordan små og mellomstore bedrifter kan bygge organisatorisk kapasitet gjennom strategisk fokusert og forpliktende ledelse sammen med sine interessenter i og rundt virksomheten. Lederoppgaven blir å utvikle og lede organisasjonens interessentfellesskap mot felles mål, og støtte disse til målrettet kapasitetsutvikling gjennom systemlæring, strategisk fokusert planlegging og ledelse og smart spesialisering. 

Menneskene virksomheten er avhengig av, står hos oss alltid i kjernen for all endring og utvikling. Prosessene er til enhver tid forankret i vedtatte mål, reelle behov, faktiske ressurser og lokal vilje til  bærekraftig utvikling. Sammen skaper dere økt konkurransekraft for menneskene, organisasjonen og lokalsamfunnet - som sunne og attraktive fellesskap med sterk tilhørighet, der framtiden bygges bærekraftig av mennesker som vil skape suksess sammen, og våger å lede seg selv og andre mot en felles bærekraftig framtid.  

Dere får kapasiteten dere trenger til å skape bærekraftig utvikling med redusert risiko og økt konkurransekraft i tide gjennom vår skreddersydde tjeneste Aurora Playground.

I Aurora Playground vil vi arbeide blant annet med disse temaene: 

 

  • Din personlige motivasjon og kapasitet som leder:
  • Forbedrede ledelsesferdigheter

 

Mål: Utvikle og forbedre ledelsesferdigheter som er nødvendige for å navigere i kompleksitetene knyttet til bærekraftig utvikling i lokal kontekst. 

Hvordan måle? Evaluere forbedringer knyttet til strategisk fokusert og forpliktende styring og beslutningstaking, helhetlig planlegging, team- og prosjektledelse.

 

  • Økt innovasjonskompetanse og verdiskapende attraktivitet 

 

Mål: Dyrke en kontinuerlig forbedrings- og innovasjonskultur for å håndtere utfordringer og muligheter,  internt og sammen med andre i egen region og lokalsamfunn, for å redusere risiko og øke mulighetene gjennom å forstå og påvirke samfunnets kompleksitet og avhengigheter bedre. 

Hvordan måle? Vurdere leders evne til å generere og implementere kontinuerlige forbedringer, og innovative løsninger innenfor egen virksomhet og i sirkulære forretningsmodeller basert på kontinuerlige lærings- og samarbeidseffekter sammen med andre.

 

  • Utvidet nettverk og samarbeidsmuligheter

 

Mål: Bygge et sterkt nettverk innenfor det lokale forretningsøkosystemet/ lokalsamfunnet, og fremme strategisk fokusert og forpliktende samarbeid med interessenter styrt av felles god vilje til suksess sammen.

Hvordan måle? Kvantifisere økningen i faglige forbindelser, partnerskap og samarbeidsprosjekter som gir redusert risiko og kostnader, og økt verdiskaping og muligheter for egen virksomhet og lokalsamfunnet.

 

  • Kulturell kompetanse og samfunnsengasjement

 

Mål: Utvikle kulturell følsomhet og aktiv inkludering av mangfold, gjennom aktivt å engasjere seg sammen med det lokale samfunnet for å tilpasse forretningspraksis til samfunnets behov.

Hvordan måle? Evaluere lederens deltakelse i samfunnsinitiativer og deres evne til å navigere kulturelle nyanser og skape verdier for virksomheten og lokalsamfunnet gjennom aktiv ledelse og inkludering av mangfold.

 

  • Digital kompetanse og teknologiintegrering

 

Mål: Tilegne seg nye digitale ferdigheter for å utnytte teknologi for kommunikasjon, samarbeid og tilgang til ressurser som følger samfunnsutviklingen, og øker virksomhetes forretningspotensiale. 

Hvordan måle? Vurdere lederens ferdigheter i å bruke digitale verktøy for forretningsvekst og tilkobling som del av helhetlige verdikjeder og sirkulære forretningsmodeller. 

 

  • Forbedrede bærekraftige forretningspraksiser

 

Mål: Integrere bærekraftige praksiser i daglig drift for å minimere miljøpåvirkningen, og ta del i sirkulære forretningsmodeller og -initiativer gjennom smart spesialiseringsstrategier. .

Hvordan måle? Spore fremgang i implementeringen og målingen av suksessen til bærekraftige initiativer innenfor virksomheten.

 

  • Tilpasningsdyktighet og motstandskraft

 

Mål: Dyrke tilpasningsdyktighet for å respondere effektivt på endrede omstendigheter og bygge motstandskraft mot utfordringer.

Hvordan måle? Evaluere lederens evne til å tilpasse strategier internt og som del av helhetlige verdikjeder/ sirkulære forretningsmodeller og smart spesialisering, og håndtere uforutsette omstendigheter.

 

 

  • Hva bygger bærekraftig organisatorisk kapasitet i egen virksomhet?
  • Samsvar mellom egen strategiske forretningsplan (-utvikling) og smart spesialiseringsstrategier som øker regions konkurransekraft

 

Mål: Tilpasse forretningsstrategier til de unike styrkene og evnene til det lokale samfunnet/ regionen/ forretningsøkosystemet (næring/ klynge).

Hvordan måle? Vurdere i hvilken grad virksomheten fokuserer på områder for vekst, der bruk av smart spesialisering strategier utnytter regionale styrker.

 

  • Tverrfaglig samarbeid

 

Mål: Fremme samarbeid mellom ulike avdelinger og interessenter for helhetlig problemløsning internt, og sammen med virksomheter eksternt som en er avhengig av eller inngår i kundens helhetlige verdikjeder, sirkulære forretningsmodeller, digitale teknologikjeder, plattformløsninger ol. 

Hvordan måle? Vurdere graden av samarbeid på tvers av funksjoner og med eksterne partnere.

 

  • Kontinuerlig læring og forbedring

 

Mål: Fremme en kultur med kontinuerlig læring og forbedring innenfor organisasjonen.

Hvordan måle? Spore implementeringen av nye praksiser og organisasjonens evne til å lære av suksesser og feil.

 

  • Ansattes engasjement og utvikling

 

Mål: Engasjere og utvikle ansatte ved å fremme en kultur av bærekraft og innovasjon.

Hvordan måle? Vurdere ansattes tilfredshet, oppbevaringsrater og deltakelse i bærekraftige initiativer.

 

  • Samfunnspåvirkning

 

Mål: Bidra positivt til det lokale samfunnet gjennom forretningspraksis og samfunnsengasjement.

Hvordan måle? Evaluere virksomhetens påvirkning på lokal økonomisk utvikling, jobbskaping og samfunnets velvære.

 

  • Integrasjon av bærekraftige praksiser i leverandørkjeden

 

Mål: Utvide bærekraftkapasiteten/ -innsatsen til hele leverandørkjeden gjennom sirkulære forretningsmodeller og helhetlige verdi-/ kunde-, logistikkjeder.

Hvordan måle? Vurdere implementeringen av bærekraftige praksiser blant leverandører og partnere.

 

  • Dokumentert miljø- og samfunnspåvirkning

 

Mål: Måle og kommunisere virksomhetens konkrete miljø- og samfunnspåvirkning.

Hvordan måle? Kvantifisere reduksjoner i miljøfotavtrykk, samfunnsstøtteinitiativer og andre indikatorer på positiv påvirkning.

 

  • Innovative produkt- eller tjenestetilbud

 

Mål: Oppmuntre til utvikling og levering av innovative produkter eller tjenester som adresserer lokale behov.

Hvordan måle? Vurdere introduksjonen av nye tilbud og deres tilpasning til markedets krav.

Å måle fremgang mot disse målene gir en helhetlig forståelse av en lederens personlige vekst og påvirkning på organisatorisk kapasitet for bærekraftig utvikling i små og mellomstore bedrifter i en nordisk kontekst.

Den helhetlige lærings-, utviklings-, innovasjons-, og avviklingsprosessen skreddersyr vi til deg, din virksomhets strategiske mål og tilgjengelige ressurser, og blir din Aurora Playground for så kort eller lenge dere trenger kapasitetsvekst utenfra.

Vårt mål er at dere skal bli i stand til å drive egen kapasitetsutvikling raskest mulig uten ekstern hjelp. Derfor er opplæring og intern kapasitetsutvikling fra start alltid del av våre tjenester.

Skrevet av Ann-Heidi Paulsen Orvik. Alle rettigheter eies av Demokratitanken AS og er beskyttet av Åndsverkloven. 

Abonner på vår blogg!

Når vi publiserer våre siste erfaringer, casestudier og refleksjoner er du av de første til å få dem. Du mottar de så lenge du vil, og kan enkelt avslutte abonnementet når du vil

Vi hater SPAM. Vi vil aldri selge dine opplysninger!